Brojač članova

87

Najnovije
Najčitanije
Video

Newsletter

Zadnji broj

Anketa

Imate satelitsku antenu na poziciji:

Astru 19,2 E - 10.2%
HotBIrd 13 E - 4.2%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 - 39.4%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 - 6.9%
Asrtu19,2 E - HotBird13-Eutelsat 16 - Thor 1W - 6.5%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 -Astra 28 - 6.9%
Pokretni sustav - 19.4%
Nešto drugo - 6.5%

Ukupno glasova: 216

Brojač posjeta

Danas26
Jučer77
Ovaj tjedan230
Ovaj mjesec863
Svi dani117648

Trenutno stanje: 2 gostiju i nema članova online

KONFERENCIJA: Budućnost TV-a u novim je tehnologijama

Budućnost satelitskog emitiranja i mobilnih komunikacija u Zagrebu.
Naglasak jednodnevne konferencije na novim tehnologijama televizijskog prijema i mobilnim mrežama četvrte generacije, pokretanim LTE tehnologijom.

Zagreb, 13. studenog 2013. – Udruga NetCro u suradnji s tvrtkom ASTRA održala je treću godišnju konferenciju pod nazivom „Satelitska & LTE tehnologija", na kojoj su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), tvrtke Odašiljači i veze (OIV) te brojni instalateri-tehničari.

 
Goran Fistanić - izuzetan voditelj

Jedna od ključnih tema ove jednodnevne konferencije bio je satelitski prijem televizijskog i radijskog programa, koji se sve više javlja kao vrlo popularna opcija prijema signala u Hrvatskoj, poglavito zbog mnogobrojnih otoka i planinskih područja te smetnji u prijenosu signala zemaljskih odašiljača od strane susjednih država.

 
Andrija Jovićević - predsjednik Udruge NETCRO

 Pored zahtjeva korisnika za osnovnim prijemom signala sve je veća potražnja za programima visoke kvalitete (HDTV) te danas gotovo da ne postoji satelitski operater koji ne nudi HDTV programe. Budućnost televizijskog programa i zabavne industrije leži u novoj tehnologiji gledanja programa, u UHD rezoluciji, čime se gledateljima pruža nevjerojatna kvaliteta slike i prikaza svih detalja - izjavio je Andrija Jovićević, predsjednik Udruge NetCro, koja je organizator konferencije.

   

Tijekom konferencije održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije (MAX TV, VIP SAT i Total TV) te predstavnici HAKOM-a i OIV-a koji su razgovarali o budućnosti satelitska televizija i problemima s prijemom zemaljskog signala zbog upotrebe LTE tehnologija.  

Posebnost ovogodišnje konferencije „Satelitska & LTE tehnologija" bila je prezentacija  emitiranja Ultra HD signala izravno sa satelita. Tvrtka ASTRA tako nudi emitiranje Ultra HD

Marcin Deka - Astra CEE

signala pomoću satelita ASTRA smještenog na orbitalnoj poziciji 19,2 stupnja istočno, koji prenosi specijalizirani Ultra HD program za Europu, uključujući i Hrvatsku. Samsung je istovremeno prikazao kvalitetu reprodukcije satelitskih programa na prvom UHD TV prijamniku s integriranim prijemom i odgovarajućim mogućnostima dekodiranja. Prezentiran je model serije F9000 dijagonale 65 inča, koji je već u prodaji na hrvatskom tržištu, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 45.999 kuna, moglo se čuti tijekom predstavljanja.

 

 Posjetitelji konferencije „Satelitska & LTE tehnologija" imali su priliku sami se uvjeriti i doživjeti izvrsnu kvalitetu slike Ultra HD signala. Ultra HD daje četiri puta veću razlučivost u odnosu na današnje HD televizore, pružajući potpuni doživljaj sportskih događaja i još potpunije iskustvo gledanja vrhunskih filmova i dokumentaraca - izjavio je Marcin Deka, voditelj prodaje, ASTRA CEE.

Gdin.Marcin Deka, voditelj prodaje za Astru govorio je o prognozama - kako će do 2025 godine svako treće kućanstvo posjedovati Ultra HD prijemnik, te je također napomenuo kako se Ultra HD kanal može gledati na Astra satelitu 19,2 stupnja istočno.
Za sliku od 8 milijuna piksela razvijen je novi HEVC standard koji bi trebao omogućiti da UHD bude komercijalno prihvatljiviji, te da je veoma bitno razviti europski UHD profil kao i HDMI 2.0 standard. Među budućim velikim događajima koji će se emitirati u Ultra HD rezoluciji najavljene su Zimske olimpijske igre i Svjetsko nogometno prvenstvo 2014., ali i Euro 2016. te Olimpijske igre u Riju 2016. godine.

 

 Ultra HD je nesumnjivo budućnost televizijskog prijema i reprodukcije. Izuzetno mi je drago što, u suradnji s tvrtkom ASTRA, možemo po prvi puta prikazati satelitski prijem izravno na Ultra HD televizor u Republici Hrvatskoj. Istovremeno, odašiljanjem tog signala izravno na naše televizore, potvrđujemo vodeću poziciju na području novih tehnologija TV prijama. Vjerujem da je standardizacija Ultra HD-a tek pitanje trenutka, a naši novi televizori serije F9000, kao i nadogradnja Evolution Kit, podržat će sve trenutne i buduće standarde odašiljanja – zaključio je Dražen Čučković, voditelj odjela audio-video opreme u zagrebačkom predstavništvu tvrtke Samsung Electronics.

Tihomir Divjak

Značaj satelitskog Interneta za javni i privatni sektor u našoj regiji-  Tihomir Divjak. Tihomir Divjak preko poćetaka, samih osnova satelitske komunikacije uvodi nas u novu priću, satelitski internet.

Također , u sklopu konferencije je održana edukacijska radionica na temu LTE tehnologije i zahtjeva koje stavlja pred instalatere-tehničare: kako spriječiti upad smetnje i kako ju otkloniti kako bi korisnik mogao nesmetano pratiti omiljeni zemaljski i satelitski signal. Gdin Damir Vesanović uz pomoć predstavnika tvrtke Rover& Offel održao je zanimljivo predavanje odnosno prezentaciju detektiranja grešaka i šumova kao i korekciju istih kod distribucije signala uz korištenje najnaprednijih mjernih uređaja.

Damir Vesanović
Što je potrebno paziti pri mjerenju satelitskih, a šta kod zemaljskih signala -  Problemi prijema TV digitalnog signala zbog LTE-a –Rover & Offel
Peter Ivanov

Dijagnostika LTE-a  signala na Promax mjernim instrumentima.

Hrvatska Udruga mreža - NETCRO se posebno zahvaljuje generalnom sponzoru SES Astri bez kojeg ovaj kongres ne bi bio moguć. Također se zahvaljujemo i ostalim sponzorima VIP-u, tvtrkci Z d.o.o.,  najvećem domaćem proizvođaću antena  Pemper antenama te ostalim tvrtkama Smart-wella iz Njemačke, M+S Zagreb i SCTE-u koje su nam dale tehničku podršku za organizaciju. Posebno zahvaljujem gospodinu Tihomiru Divjaku i Damiru Vesanoviću.

Dodaj komentar


Security code
Osvjezi

Edukacije

Stručni sajmovi

ANGA Cable 2012

Anga Cable 2011

ANGA Cable Show 2012 ove godine je pod sloganom Hybrid Networks, Smart TV, Video on Demand & Connected Home